Túl vagyok a beavatkozáson. Igazából nem tudtam mire számítsak, azzal azért tisztában voltam, hogy ez nem egy túl fájdalmas műtét, alapvetően nyugodt voltam, de hát ez még is csak egy olyan beavatkozás, ami megváltoztatja az életem. A műtét előtt kaptam egy fájdalomcsillapítót és vérzéscsillapítót. A beavatkozást egy nagyon aranyos és kedves Doktornő végezte, akit két szintén kedves asszisztens segített. A folyamat első fele a graftok kinyerése délelőtt történt. A graftok tartalmazzák a hajhagymákat és a körülötte lévő szöveteket. A kinyeréshez egy elektromosan működtethető „fotelt” vízszintes állapotba hoztak és erre feküdtem rá, fejemmel lefelé egy körbe párnázott lyukas támlába tettem a fejemet arcal lefelé, ehhez hasonló rész van a masszázs asztalokon is. A donor terület ahonnan az új hajakat nyerték a tarkóm feletti részen volt.

A műtő és a varázsfotel

A graft kiszedést lidokain injekciók előzték meg. Az első 4-5 injekció nem volt kellemes, de simán kibírható volt. A többit már kevésbé éreztem, mert elnyomták az ezeket megelőző lidokain injekciók.  Miután a Doktornő végzett  az érzéstelenítést biztosító injekciókkal megkezdődött a graftok kiszedéséhez szükséges folyamat első fele. Egy apró „fúróval” kis réseket fúrt a hajhagymák köré, ez eltartott egy ideig. Miután ez megvolt megkezdődött a kinyerés második része, amikor is kiszedte a graftokat. Ez így talán durván hangzik, viszont az igazság az, hogy semmit nem éreztem az egészből, ráadásul a beavatkozás alatt tudtam internetezni a telefonommal és könyvet is tudtam olvasni a lyukon keresztül.

Amikor végzett a Doktornő eljött az idő az ebédre. Gyros tálat ettem, almalét ittam hozzá és tiramisu volt a desszert. Nagyon finom volt, közben Tv-t néztem, gyakorlatilag el is felejtettem, hogy egy hajbeültetés közepén vagyok.

Ebéd után jött a beavatkozás második része a graftok beültetése. Ezt ismét lidokain injekciók előzték meg ezúttal a homlokom felett, majd a doktornő apró kis lyukakat fúrt először, aztán beültette ezekbe a garftokat. A beavatkozás második feléhez a szék támláját fel, az elülső részét le lett engedve, ekkor a jól ismert fogorvosi székek formáját vette fel. Ez azt is jelentette, hogy tudtam nézni DVD-t a „műtőben” elhelyezett Tv-n. Mivel ismét nem éreztem semmit, így csak a 2 filmmel tudtam foglalkozni, de előfordult, hogy kis pillanatokra bealudtam, ez mutatja mennyire fájdalommentes az egész folyamat.

Ezt az egész műveletsorozatot csak onnan tudom, hogy a Doktornő mindig elmondta mit csinál, különben ahogy már említettem, semmit nem éreztem abból mi folyik a fejemen. A amikor vége lett, csak akkor láttam a tükörben mi történt a fejemen.

Sok kis piros pont a homlokom felett, hát érdekes volt elsőre, de nem vészes.  A Doktornő elmondta mikre figyeljek és miktől óvakodjak az első 1 hétben és a későbbiekben, de 1 hét múlva úgy is megyek kontrollra. Addig is kaptam egy sóoldatos szert, olyasmi, ami az infúzió is, ezzel kell locsolnom a beültetett területet óránként, valamint kaptam még fájdalom csillapítót és antibiotikumot.

  

Egyelőre ennyi, „lábadozom” és várom a jövő heti kontrollt. Még természetesen jelentkezem a hogyan alakul a homlokom feletti sztorival. Addig is, sziasztok!